Bilim adamları Antakya'nın deprem profilini çıkardı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2010 16:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antakya-Maraş Bölgesinde Deprem Tehlikesine Hazırlık, Hasar Görebilirlik ve Zarar Azaltma Master Planı (SERAMAR) projesi tamamlandı. 2005 yılından bu yana sürdürülen projenin sonucu 30 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek çalıştay toplantısında kamuoyu ile paylaşılacak.

İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şubesi öncülüğünde Almanya Bauhaus Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden bilim adamlarının bire bir kontrolleri ile gerçekleştirilen proje hakkında bilgi veren Mustafa Kemal Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. M. Cemal Genes, 600 bin euro bütçeli projeyle; 2 profesör, 3 yardımcı doçent, 4 doktora öğrencisi, 6 araştırma görevlisi ve 100'e yakın lisans öğrencisinin katılımıyla Antakya'nın risk haritasının çıkarıldığını söyledi. Genes, 1 milyonu aşan bütçe ile yaklaşık 4 yıldır bilim adamlarının kent merkezinde bütün binaların Avrupa Makro Sismik Ölçeğine göre inceleyerek döküm çalışmasını hazırlandığını kaydetti.

Sokak taraması yöntemi ile elde edilen verilerin Coğrafi Bilgi Sistemlerine aktarılarak sayısallaştırıldığını aktaran Genes, "Uzun süredir devam eden bu projede coğrafi bilgi sistemleri yardımı ile binaları sınıflandırdık. Bu sınıflandırmada örnekleme yöntemi kullanarak 22 binaya yapay titreşim vererek binanın dinamik parametrelerini belirledik. Bu veriler ışığında binaların performans analizlerini yaptık. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalar sonucunda elde edilen veritabanı yardımıyla tarihte meydana gelmiş depremleri de dikkate alarak senaryolar üretip, olası durumlarda şehirde meydana gelebilecek mal ve can kayıplarını tahmin etmeye çalıştık." diye konuştu.

İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Cihat Mazmanoğlu ise proje kapsamında bilim adamlarının bire bir binaları gezerek yerinde incelemeler yaptıklarını ifade etti. Mazmanoğlu, depremden en az can ve mal kaybı yaşayarak kurtulmanın senaryolarının hazırlandığı proje ile Antakya'nın depremsellik profilini ortaya koyduklarını belirterek, "Çalıştayın nihai çıktılarını bu yıl sonunda bize en büyük desteği veren TÜBİTAK ile paylaşacağız. Ayrıca projenin nihai sonuçları valilik ve belediyeye de iletilecek." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber